pátek 19. června 2015

Jak ušetřit mobilní data - FUP

Nekonečná otázka. Jak ušetřit mobilní data a tím i peníze. Ne všichni máme omezené "neomezené tarify" a ještě více omezené datové tarify.
Jak tedy na to? Návod bude pro Android Lillipop.
Základem je převést všechna internetové spojení na WiFi. To ovšem vždy nejde a i kdyby to šlo, není to vždy vhodné (hangouts, messenger, email).
Největším "žroutem" dat jsou aplikace, které komunikují na pozadí. Při prohlížení webu je zase vhodné použít prohlížeč, který nějaký data dokáže ušetřit - například Opera Mini.
Avšak největší ztráta dat je skrze google play a aktualizace. Ty je nutné vypnout, respektive povolit, aby se aktualizace spouštěli pouze na WiFi.

Aktualizace softwaru Android:
Nastavení - Informace o telefonu - Aktualizace softwaru - Nastavení - zaškrtnout "Pouze WiFi"

Adaptivní nastavení jasu:
Nastavení - Display - povolit "Adaptivní jas"

Nastavení intervalu kontroly:
Některé aplikace, typicky emaily, mají možnosti nastavit interval kontroly nových emailů. Pro některé uživatele je naprosto zbytečné, aby se emaily kontrolovaly každou minutu. Tuto hodnotu tedy můžete zvětšit na vámi rozumnou dobu (u mě například jedenkrát za 30 minut).

Zakázání internetového připojení na pozadí:
Některé aplikace komunikují i na pozadí. Tyto připojení je možné vypnout v mobilních sítích. Samozřejmě se tím omezí funkčnost některých aplikací a nemusí proto správně (jestli vůbec) fungovat. Vypnutí jednotlivých aplikací, respektive aktualizací, je tedy na vašem uvážení.
Nastavení - Přenesená data - v Položce "Mobilní síť" je část stránky s názvem "využití aplikací". Po rozkliknutí každé aplikace je možnost "omezit data na pozadí - Zakáže data na pozadí v mobilních sítích".

Napadají vás další tipy na omezení dat? Podělte se s nimi v komentářích :)

1 komentář:

  1. Operu mini jsem zkoušel, ale když jsem v ní rozklikl svoji www stránku, tak se mi rozložila (ta stránka) do pro mě nesrozumitelného kódu.

    OdpovědětVymazat